vrijdag 2 september 2016

Balkenbrij


Balkenbrij is een oud gerecht dat vooral in het najaar en in de winter wordt gegeten. 
Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon (en soms bloed) gekookt slachtafval van het varken (onder meer kop), boekweitmeel (soms tarwebloem) en speciale kruiden (vooral rommelkruid), die een zoete smaak afgeven.


Het product wordt in Nederland vooral in het Oosten en Zuiden (o.a. Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg) verkocht en is ook bekend uit Rijnland (Duitsland) en Belgisch Limburg.
Het wordt in blokken verkocht en gebakken in de koekenpan in plakken van ongeveer 1 cm dik.
Het is van oorsprong een goedkoop boerengerecht, dat in grote hoeveelheden tegelijk gemaakt kon worden. 
Van slachtresten gemaakte gerechten komen in veel landen voor, zoals het Duitse 'Panhas' en het Amerikaanse 'scrapple' en 'goetta'. 


Qua smaak lijkt balkenbrij op bloedworst, dat op dezelfde manier bereid kan worden. 
Bij de moderne varianten van balkenbrij gebruikt men vaak varkensvlees, spek en lever in plaats van slachtafval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten